U prelepom prirodnom okruženju planine Rtanj, na prostoru etno kompleksa Balašević, danas je emitovana emisija „Žikina šarenica“. To je bila prilika da se u jednoj od najgledanijih emisija na programima RTS-a još jednom predstavi i zaječarska Gitarijada, najdugovečniji rok festival na evropskom kontinentu koji je nedavno imao svoje 48. izdanje.

Perislav Ducić, vd direktor ustanove Gitarijada rekao je na Rtnju da su organizatori, uprkos svim nepogodama koje su pratile ovogodišnji festival, uspeli da iznesu kompletan program zahvaljujući velikom požrtvovanju ljudi i razumevanju svih učesnika koji su reorganizovali svoje obaveze i ostali u Zaječaru do završetka programa.

„Zahvaljujemo se svima. Ovogodišnji festival je pratila neverovatna medijska kampanja i u Zaječar se slio rekordan broj poštovalaca rokenrola i Gitarijade. Vremenske nepogodne su nam znatno otežavale rad i morali smo da u hodu menjamo i prilagođavamo program. Više od 30 revijalnih bendova, imalo je u 4 dana zakazane nastupe u Zaječaru ali smo uspeli da, uprkos pomeranjima po danima, zadržimo kompletan prvobitni program. Zaječarska Gitarijada je ove godine postavila temelje narednih festivala i mi ćemo već sada početi da se pripremamo za jubilarno 50. izdanje koje nas očekuje za dve godine a 49. Gitarijada će biti generalna proba i još jedan test za rok spektakl koji će se u Zaječaru dogoditi 2016. godine.“ rekao je Ducić.

U emisiji Žikina šarenica, u muzičkom delu programa se predstavio i zaječarski bend „Huti Ota Tre“, prošlogodišnji pobednik Gitarijade po oceni publike. Nakon učešća na festivalu u Zaječaru oni su bili finalisti Belgrade Demo Fest Live i Demo Masters festivala a 21. avgusta ih očekuje nastup na Šumadija Fest-u u Kragujevcu. Intenzivno rade na pripremi materijala za svoj prvi album čije se izdanje očekuje do kraja godine.

Ustanovu Gitarijada u narednih godinu dana očekuje veliki posao pripreme narednog festivala, promocija pobednika 48. Gitarijade u zemlji i inostranstvu, izdavanje njihovih albuma i snimanje muzičkih spotova ali i organizovanje koncerata demo bendova, različitih radionica, promocija knjiga, filmova i izložbi.

Categories: 48. Gitarijada, VESTI

Leave a Reply