48. Gitarijada je održana uprkos vremenskim nepogodama koje su nas pratile gotovo od prvog dana. Otvaranje festivala na Felix Romuliani privuklo je izuzetno velik broj posetilaca koji su pratili nastupe hora Viva Vox, Vlade Divljana i Marije Šerifović a procenjuje se da je na carskoj palati 30.  jula bilo nešto manje od 7 hiljada ljudi.

31. jula je katastrofalno nevreme odložilo početak prve polufinalne večeri i kompletan program je pomeren za 1 dan pa su prvi koncerti na brdu Kraljevica održani 1. avgusta. Prljavo Kazalište i Partibrejkersi napravili su odličnu atmosferu pred početak nastupa prvih 7 polufinalista ali se u trenutku kada je Cane sišao sa bine nebo otvorilo i na Zaječar se još jednom sručio nezapamćen pljusak praćen olujnim vetrom.

Svi su narednog dana gledali u nebo i nadali se poboljšanju vremenskih prilika. Revijalni bendovi koji su trebali da nastupe prve večeri, Goblini, Pero Defformero, Dža illi Bu i Čvrge izašli su u susret orgnizatorima i ostali u Zaječaru. Drugo polufinalno veče otvorio je bugarski rok bend SEVI a onda je usledio koncert legendarne Riblje Čorbe i nastupi prvih 7 polufinalista. Veče je nastavljeno uz Van Gogh i ostale revijalne učesnike a posetioci su i ove godine uz rokenrol osvanuli na Kraljevici.

Poslednje veče Gitarijade održano je u nedelju 3. avgusta uz Atomsko sklonište, YU grupu, Dibidus, Death Saw, Mortal Kombat i preostalih 7 polufinalista kada su proglašeni i ovogodišnji pobednici.

48. Gitarijada je imala i izuzetno bogat prateći program na World Music i Guitar Art Stage-u gde su ove godine nastupili Lajko Felix, Balkan Strings i izvođači na klasičnim gitarama dok su u okviru programa Gitarijada Free Zone održane mnogobrojne promocije knjiga, dokumentarnih filmova i muzičkih izdanja veliku pažnju izazvale su i izložbe stripa i rock fotografije organizovane u sklopu programa Gitarijada Visual.

Rok kamp je ove godine posetilo više od 1000 kampera iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i republike Srpske a izviđački odred Đorđe Simeonović je za posetioce Rok i bike kampa pripremio za 4 dana ukupno 6 hiljada obroka.

18. Moto skup u organizaciji MK Triumph, koji je ove godine bio centralni moto skup Moto asocijacije Srbije posetilo je oko 2 hiljade bajkera iz 50 srpskih moto klubova ali i drugih zemalja iz okruženja.

Uprkos svim nedaćama vezanim za odlaganja programa, organizatori festivala su prezadovoljni odazivom publike i reakcijama ljudi koji su posetili ovogodišnji festival.

Zadovoljni smo i izuzetno velikim odazivom medija koji su pratili 48. Gitarijadu a brojke kažu da je na festivalu bilo prisutno oko 200 novinara i snimatelja iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske.

Vidimo se u još većem broju dogodine!

foto: Gagac

Categories: 48. Gitarijada, VESTI

Leave a Reply