TACNO U CENTAR

Dokumentarni film „Tačno u centar“ o legendarnoj grupi „Zlatni prsti“, rođenog zaječarca Marka Grujuća, biće premijerno prikazan prve večeri 46. Gitarijade, u četvrtak 9.8.2012. godine u 20 časova na Carskoj Palati Felix Romuliana.

“Tačno u centar” glasi naziv filma “o najvećem bendu iz najmanjeg grada”, kako su sami Prsti rekli.

U vremenu kada je Rock and Roll bio vodeći muzički žanr u bivšoj Jugoslaviji, Zaječar je dobio Gitarijadu i Zlatne Prste. Iako mnogi ne znaju, između Gitarijade i čuvene grupe stoji znak jednakosti, jer su Prsti direktni ‘krivci’ za nastanak sada nadaleko poznate Gitarijade, najdugovečnije manifestacije tog tipa u Evropi, a članovi grupe između ostalog u filmu pričaju i o samim počecima Gitarijade koja se ove godine održava po 46. put.

Zlatni Prsti su bili jedan od vodećih sastava sedamdesetih godina prošlog veka, a prepoznatljiv zvuk i specifičan stil pevanja idejnog vođe grupe Moše Radenkovića odvajali su ih od drugih. Vreme je učinilo svoje i danas mali broj zaljubljenika rock muzike novije generacije zna za grupu Zlatni Prsti, a osnovni motiv Marka Grujića prilikom odluke da snimi ovaj film bio je da otrgne od zaborava čuveni sastav i nove naraštaje upozna sa njihovim radom i značajem za rock kulturu na ovim prostorima.

Naziv filma potiče od istoimene pesme – “Tačno u centar”, iz 1985. godine sa nikad objavljenog albuma, a same članove grupe iznenadila je činjenica da njihov mladi sugrađanin koji boravi u Čikagu poseduje ovaj materijal.

Marko Grujić, autor filmaMarko Grujić studira režiju u Americi i ovo mu je prvi dugometražni i dokumentarni film.

Ovo mi je prvi, a možda i poslednji dokumentarac. Činjenica da sam iz Zaječara i da nema nijednog video zapisao o Zlatnim Prstima na neki način me je naterala da ispričam njihovu priču”, rekao je Grujić istakavši da je odrastao uz pesme ove grupe.

Mislim da sam uspeo da izvučem jednu iskrenu i emotivnu priču koju je danas jako teško naći. Današnji prilozi ili dokumentarci o grupama i pevačima su sređeni i ‘nalickani’, ali je ovaj malo drugačiji. Pored velikih uspeha, članovi grupe pričaju i o onim manje uspešnim delovima karijere, kao što su propušten ugovor sa Jugotonom, zatim nerealizovanoj saradnji sa Borom Đorđevićem, promeni imena u Nokat i mnogim drugim događajima i preprekama koje je nosilo to vreme.”, otkriva Grujić detalje filma za koji se nada da će se premijerno prikazati upravo na ovogodišnjoj Zaječarskoj Gitarijadi, a potom nastaviti put festivala širom bivše Jugoslavije.

U filmu se ekskluzivno može čuti i nova pesma Momčila Moše Radenkovića koji i dan danas svira i komponuje.

Originalni tekst: Time Machine Music

3 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.