GITARIJADA NA OBELEŽAVANJU JUBILEJA RADIO BEOGRADA

Radio Beograd ove godine obeležava 90 godina rada. Tim povodom su danas u Kamenoj Sali uručene Povelje zahvalnosti značajnim pojedincima i ustanovama. Zbog izuzetne višedecenijske saradnje u oblasti promocije domaće rok scene Povelja je uručena i Ustanovi Gitarijada iz Zaječara a primio je vd direktor ustanove Perislav Ducić.

Radio Beograd je prvi elektronski medij na Balkanu a oglasio se 1924. godine iz radio-telegrafske stanice u Rakovici. Svakog utorka, četrvrtka i subote od 18.45 do 19.45 prenosio je koncerte, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanske izveštaje. Vesti su pripremali novinari „Politike“ i „Dnevnih novosti“ a muzički program direkcija Beogradske opere.

Radio Beograd je i jedan od najstarijih elektronskih medija u Evropi. Naime, Radio Pariz je počeo sa radom sammo 6 meseci ranije a istoga dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč.

Redovno emitovanje programa Radio Beograda počelo je u nedelju 24. mart 1929. godine a program je najavila Jelena Bilbija Lapčević. Hor pevačkog društva „Obilić“ otpevao je himnu a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio dramu „Đakon Stefan i dva anđela“.

Iste godine emitovan je prvi radio prenos fudbalske utakmice, 3 godine posle prvog sportskog radio prenosa u svetu.

Tokom okupacije tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica Zender Belgrad a ratne godine učinile su svetskim hitom malo poznatu pesmu „Lili Marlen“ koja je svaog dana emitovana iz ovog nemačkog radija. Po oslobođenju Radio Beograd nastavlja rad a pedesetih godina počinju da se emituju neke od najpoznatijih emisija „Novosti dana“ i „Veselo veče“-

Drugi program je počeo sa emitovanjem 1958. godine a treći 6 godina kasnije po ugledu na slične programe koji su osnovani u evorpskim zemljama posle Drugog svetskog rata i koji su bili okrenuti prvenstveno kulturi.

1969. godine počinje da radi i Beograd 202 kao najmlađe dete u porodici Radio Beograda. Tokom 45 godina postojanja Radio Beograd 202 je „rodio“ više stotina knjiga i muzičkih albuma, animirao i podsticao na kreativnost. Sa zaječarskom Gitarijadom je gotovo od samih početaka ostvarivao izuzetnu saradnju i prenosio koncerte koji su se održavali na rok hepeninzima u Zaječaru a iz zaječarskog Doma omladine uživo je prenošena emisija „Hit 202“.

Možda vam se svidi i...

No comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *