Holographic Human Element: „Pomisao da smo dio Gitarijade budi tremu“ (Intervju)

Ako neko dobije pohvale od priznatih muzičkih imena iz regiona i sveta, a jedno od imena bude Bill Gould (Faith No More), onda je diskusija o potencijalu tog nekog suvišna. A taj „neko“ upravo su jedni od polufinalista 48. Gitarijad, zovu se Holographic Human Element i dolaze  iz Bosne i Hercegovine.

Uprkos brojnim pohvalama četvoročlana ekipa koju čine Dino Dževlan (klavijature, sintovi, gitara), Adnan Đonlić (gitara), Amer Sujoldžić (bas gitara) i Ajdin Škulj (bubanj) sa dozom iznenađenja dočekala je odluku žirija.

Većina nas se povodila principom ne očekivanja ničega, jer smo u dosadašnjem radu poslali prijave na masu festivala, većinom bez ikakvih rezultata. Naravno da smo po objavljivanju spiska učesnika bili oduševljeni, tim prije što ćemo ponovo sresti zaječarce koje smo upoznali na našem nedavnom koncertu u tom gradu, ali odmah nakon toga je došla trema. Ne zbog konkurencije, budući da nas takmičenje toliko ne zanima, već zbog same pomisli da smo dio nečeg tako velikog kao što je Gitarijada.“

Počeci delovanja Holographic Human Element datiraju iz 2010. godine, kada su tonac i klavijaturista pokrenuli temu zajedničke saradnje.

U potrazi za ljudima koji će moći uživo odsvirati ideju Holographic Human Elementa, ali i u potpunosti udahnuti sebe u ono što rade, kroz bend je prošlo nekoliko muzičara, da bi se postava ustabilila u sadašnjem sastavu tek nedavno.“, saznajemo od osnivača.

Protekle godine, nakon samo četiri pojavljivanja na pozornici, menadžer grupe The Ocean odabrao je upravo HHE za akt koji će otvoriti nastup ovog poznatog sastava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te potvrda kvaliteta stiže i od bh portala Muzička zona koji HHE proglašava najperspektivnijim bendom u narednoj, 2014. godini. Ohrabrena ovim uspesima ekipa sa bazom u Travniku koncertno se aktivira, održavši niz nastupa u BiH i Srbiji.

Holographic Human Element svira eksperimental i modernu klasiku protkane elementima New Age-a i progresivnog post-rocka i budi u vama ono što je vrh Gaussove krivulje zakopao duboko pod slojeve prosječnosti. Vodi vas na jedinstven put uvida u vaše vlastite osjećaje.“, upravo ovim rečima članovi HHE odgovorili su na nezahvalnu molbu da predstave svoju muziku.

Na pitanje o očekivanjima od 48. Gitarijade ova četvorka odgovorila je na zanimljiv način.

Pitanje o očekivanjima uvijek omogućava višeslojan odgovor. Prvo i osnovno, na festival ljudi dolaze da se zabave, da im bude dobro. Ako postignemo da tokom naše dvije kompozicije neko osjeti oduševljenje, radost, polet, bilo šta, naša očekivanja će biti ispunjena. Drugo, provest ćemo deset dana sa članovima drugih bendova i očekujemo dobru zezanciju. I treće, od Gitarijade kao institucije očekujemo da budemo tretirani fer. No već znamo da je to pravilo, jer se jedan festival ne bi održao 48 puta da nije tako.“

Nagradni fond je primamljiv, ali ne spada u sferu očekivanja, već snova. A desetinama hiljada posjetilaca obećavamo da ćemo svirati kao da sviramo svakom od njih pojedinačno, za njegovu/njenu dušu.“, rekli su na kraju razgovora muzičari koje ćemo skupa sa ostalih trinaest bendova videti u takmičarskom delu ovogodišnje Gitarijade.

Možda vam se svidi i...

No comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *