LOVE HUNTERS NA 50. GITARIJADI

Biografija LOVE HUNTERS:

Love Hunters je rok grupa iz Novog Sada koja je nastala 1987. godine, a najveću popularnost doživela je tokom 90-ih godina. Od samog početka pevaju isključivo na engleskom jeziku.

Grupu su osnovali drugovi iz detinjstva Milan Mumin i Aleksandar Medan, sa basistom Lazarom Maleševićem i Sinišom Lučićem za bubnjevima. Iste godine, izdavačka kuća Mr. Montenegro records objavljuje im prvo izdanje pod nazivom  There No Centuries.

Usledile su svirke po Novom Sadu i okolini.

Do Muminovog odlaska u vojsku ’90-e, načinjeno je dosta demo snimaka po raznim studijima, kasnije skupljenih i objavljenih na albumu Total Ricverzzo u izdanju izdavačke kuće Music Yuser. Na istoj etiketi je i prvi zvanični album Everclassic, snimljen ’93. u novosadskom studiju Dum-Dum, u produkciji Vladimira Ivančića- Vove.

1994. godine u novosadskom studiju M, grupa snima svoj drugi album Oh, Evolution u produkciji Zorana Maletića Zox-a, za istog izdavača.  Snimaju nekoliko spotova, uglavnom u produkciji NS Plus kanala, u režiji Shevy Lee-a, a tih godina su koncertno najaktivniji u zemlji i okruženju, te turneje traju non-stop. Nakon što su ‘95 proglašeni od strane kolega za “Bend Godine,” odlaze na turneju po Sloveniji kao prvi srpski bend koji u toj zemlji gostuje posle rata. Istaknuti režiser, Želimir Žilnik, koristi njihovu muziku za svoj film Marble Ass.

Uspeh ova dva albuma sa hitovima poput: Love is Hell, I’d rather be your Fool, Kamikaze, Streetlife, There is something in the Dark, izazvali su talas interesovanja, te su se i veće muzičke kuće zainteresovale za njih. Veoma uspešni koncerti u Zrenjaninu i Beogradu zabeleženi su i izdati od strane beogradske Komune na albumu Out of Tune ’96-e.

Na proslavi Srpske nove ’97 godine na beogradskom Trgu republike u jeku studentskih protesta, pred oko 500.000 ljudi, grupa Love Hunters održava jedan od svojih najznačajnijih koncerata, a sam događaj je uvršten u jedan od najvećih open-air koncerata ikada održanih u svetu.

Momci u Holandiji, sa producentom Miletom Ćirićem, snimaju svoj treći studijski album Azimuth. Izdavač je ponovo Komuna, a spot za megahit There režira čuveni Ivan Šijak. Tih godina osvajaju prva mesta na svim postojećim radijskim i TV stanicama, a stalni su headliner-i na čuvenim novosadskim koncertima godine. Mumin je poneo laskavu titulu “Ličnost Godine ’97.” a radi i muziku za pozorišne predstave San letnje noći iGospođica Julija.

Iste ’97., Milan Mumin, momci iz benda, pijanista Slobe Misailović, violinista Lajko Felix, Boris Kovač, Sasa Januzović-Jana, kao i još neki gosti i prijatelji prave muziku za Waver, multi-medialni performans svetski poznatog umetnika Szombathy Balint-a. Ovu “predstavu” Mumin i Szombathy su izvodili uživo pred publikom u: Nemačkoj, Švedskoj, Japanu, Irskoj, Francuskoj, Italiji, Rusiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji, a sam performans je uvršten u jedan od najizvođenijih u istoriji!

U okviru serije NS Plus unplugged koncerata, ’98. snimaju album uživo, sa dosta izmenjenim i prilagođenim aranžmanima. Specijalni gost je bio Muminov kum-pijanista Dušan Šević Ševa. Ovo izdanje, koje je po mnogima jedan od najsvetlijih momenata grupe, zbog napada Nato alijanse, moralo je da sačeka ’99-u godinu.

Ubrzo nakon toga započeli su snimanje svog četvrtog studijskog albuma Harley Krishna u produkciji dvojca Ivana Vlatkovića i Zoxa Maletića, koji te 2000. godine izdaje Komuna. Uz dosta gostiju poput: Saše Loknera, Raduleta iz Ateist-a, Sloba Misailovića, Deže Molnara, Tajj Kvarteta, posebno je briljirao virtuoz iz subotice-violinista Šen Ignac. Tog leta, kao specijalni gosti gradova: Modene, Bolonje i Parme, održavaju niz zapaženih koncerata širom Italije.

Snimanje dugo planiranog albuma obrada pocelo je početkom 2002. godine u novosadskom Studiju Berar, u produkciji dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Peđe Pejića. One Hunt je iste godine izdao beogradski City Records, a nekoliko spotova Mumin je režirao i snimao sam u Francuskoj i Irskoj. Tokom snimanja, gitarista Mario Kalin neočekivano napušta bend, koji od tada nastavlja rad u nešto izmenjenoj postavi, sa Muminom uglavnom na akustičnoj gitari. Prisećajući se ovog perioda Mumin, koji tada potresen piše pesmu Mario, za magazin Svet kaže:

“Ceo život sam uložio u jedinstvo benda i to je sigurno bio jedan od najtežih perioda u mom životu. Kao kada vas posle milion godina ostavi riba. Znao sam da ćemo od tada funkcionisati samo po inerciji i više mi ništa nije bilo bitno. Verovatno sam, malo kasnije, podsvesno i sam eutanazirao Hunters-e.”

Tako se i desilo. Posle još dosta uspešnih nastupa, Mumin 2003. godine odlazi u Njujork, da bi se s proleća 2004. godine vratio samo da bi raskrstio sa Love Hunters-ima i kako bi svoju karijeru krunisali poslednjim CD/DVD Live in Bistro. Love Hunters poslednji koncert sviraju u voljenim Sremskim Karlovcima, na čuvenom Grozđenbalu, 11. oktobra 2004 godine.

Milan Mumin

  • Rođen 23. avgusta u Novom Sadu, Vojvodina
  • Prvi bend: „Ma, comerciala“ i „Ayatollah“
  • Ostali projekti: Performans „Waver“ sa Szombathy Balintom
  • Član je Međunarodne asocijacije za prevenciju alkoholizma – Abuse (MUZMA)
  • Tekstovi, glas i ritam gitara
  • Pojavljuje se u filmu „Marble Ass“

Solo karijera

Milan Mumin se seli u Ameriku krajem 2004. godine i od tada živi na relaciji Novi Sad – Njujork.

Iako se bavio raznim poslovima nije odustajao od muzike, pa već 2006. godine pravi svoj američki bend The Undercover Maniacs sa kojima svira po njujorškim klubovima i priprema pesme za novi album. Početkom 2008. godine ulaze u bruklinski Trout recording studio i sa producentom Bryce Goggin-om snima Asthma Sky. Za bubnjevima je Robert Green, basista je Chik, solo gitara Alex Grbac, a Mumin peva i svira ritam gitaru. Postprodukciju iste godine potpisuje čuveni Fred Kevorkian u legendarnom Avatar studiju, dok City recordsalbum izdaje početkom 2009. godine.

Mumin učestalo nastupa, što po Americi sa američkom postavom, što po Srbiji i regionu sa novosađanima: Ilijom Thunderman-om za bubnjevima, basistom Todorom i gitaristom Payakofskim. Za najnoviji albumsnimljena su, za sada, tri spota, od kojih je najsvežiji spot u celosti sniman u Njujorku za pesmu The Sign is back again!. Režiju potpisuje Nemanja Bala, dok je scenario, kao u obično, Muminov.

Možda vam se svidi i...

No comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *