InTheRoom: „Svojski ćemo se potruditi da pocjepamo bubnjiće posjetilaca“ (INTERVJU)

Tvrdnju da se dobre stvari dešavaju slučajno potvrđuje sarajevska grupa InTheRoom, čiji gitarista Dalio Sijah kaže da je formirana “više slučajno nego namjerno“. Ova slučajnost, čitaj formiranje benda, desila se pre dve godine kada su pomenuti gitarista i Jan Delić (bubnjar) dogovarali “rekreativne” jam sesione, potom ih je potraga za bas gitaristom odvela do Zlatana Džanovića, a zatim im se pridružio i Deni Sijah (saksofon).

Sarajlije ističu da im je uvek drago da sviraju, a posebno im je drago što će biti deo Gitarijade, „tim više kada znamo da smo prošli ispred drugih 204 bendova“ – dodaju članovi InTheRoom.

„Čuli smo za Zaječarsku gitarijadu, ali nikada nismo previše obraćali pažnju na takmičarske festivale niti inače mislimo da to ima previše smisla, jer npr. među bendovima koji nisu prošli u polufinale sigurno ih ima jako dobrih i odabir uvijek zavisi od nekoliko ljudi. Slučajno smo se prijavili na konkurs i eto ispostavilo se da smo prošli što je činjenica koja nas svakako raduje, no to ne znači da su neki drugi bendovi lošiji.“, odmereno kažu iz tabora benda.

U periodu formiranja, ali i dan danas, svi članovi aktivni su u nekoliko drugih sastava: KZU ole ole & PZU oje oje, KillingJazzHardCoreBaby, Billy Andol, Grozny, te im je InTheRoom „bio više kao održavanje kondicije kada nisu svirali sa drugim bendovima“, ali ipak…

„Već nakon druge probe se ispostavilo da više idemo u smjeru pravljenja pjesama pa smo tako i nastavili. S obzirom da smo probe održavali u jednom sarajevskom klubu koji je preko dana služio kao mjesto za probe raznih grupa, nekoliko večernjih proba se pretvorilo u koncert i tada smo vidjeli da sviramo nešto što se ljudima sviđa. Tako smo nastavili da održavamo koncerte, a uporedo smo radili na prvom EP-u koji smo samostalno objavili krajem marta ove godine, a objavili smo i spot za pjesmu ‘Square surf’. Ovaj EP će biti korišten i kao soundtrack jednog švicarskog dokumentarnog filma o životu u Sarajevu danas. Mi danas radimo na novim stvarima koje ćemo uvrstiti na naš novi EP, a koji ćemo, nadam se, snimati nekada krajem ljeta.“, informisali su nas detaljno o svom diskografskom radu članovi benda iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da žanrovski predstave bend kažu da imaju dva odgovora – kraći je „Die Neu Kraut“, a duži: „sviramo instrumentalnu i eksperimentanu noise muziku koja graniči sa više žanrova, mada danas žanrovsko svrstavanje muzike nema previše smisla. Sviramo živu muziku, ali svakako koristimo i dosta ‘sintetičkih’ elemenata.“

Od Gitarijade nemaju prevelika očekivanja, iako ne skrivaju radost što će svirati pred više desetina hiljada posetilaca.

„Nemamo mi nekih prevelikih očekivanja. Mi ćemo se svojski potruditi da pocjepamo koji bubnjić tih desetina hiljada posjetilaca i siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Ako nas neko zapamti i pozove da sviramo koncert u nekom drugom mjestu ili na nekom drugom festivalu nakon Gitarijade, to će nam biti drago. Iskoristit ćemo nastup da se ispromovišemo, a sve više od toga, u smislu neke od nagrada, bi naravno bilo dobrodošlo.“, rekli su na kraju razgovora članovi benda koji će se predstaviti u polufinalu 48. Gitarijade.

Možda vam se svidi i...

No comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *