Mi plačemo iza tamnih naočara

U okviru pratećeg programa 47. zaječarske Gitarijade u bašti Irish pub-a gde će biti locirana „Gitarijada slobodna zona“ (Gitarijada free zone) u petak 2. avgusta 2013. godine posle 14h, odnosno nakon promocije novog albuma Zabranjenog pušenja i tribina „Muzički festivali danas, sutra“ i „Uspeh rock bendova van Beograda“ biće prikazan film „Mi plačemo iza tamnih naočara“.

Mi plačemo iza tamnih naočara je dokumentarni film koji se bavi problemima Niške rock’n’roll scene, fokusiran pre svega na peroid posle raspada bivše SFRJ. Međutim, kroz kolaž različitih intervjua obrađuju se i različiti sociološki, kulturološki i politički problemi iz prošlosti, i način na koji se oni reflektiraju na sadašnjost. Pored brojnih muzičara iz Niša, u filmu govore i muzički kritičari, poznate kolege iz beogradskih i novosadskih sastava, pisci, kao i druge ličnosti iz javnog i kultrunog života grada na Nišavi.

Autori Marijan Cvetanović i Velimir Stojanović pokušavaju da kroz intervjue odgovore na pitanja: Koliko je ta scena zapravo bila značajna u bivšoj Jugoslaviji? Zašto se u širim kulturološkim okvirima sve svodi na Galiju i Kerber? Šta je bilo sa kultnim sastavima? Ko, kako i zbog čega nije uspeo? Gde su danas i šta rade? Stavovi, mišljenja, sujeta i ljubomora. Provincija, palanka ili grad?

Film je sniman na preko 50 različitih lokacija, sa preko 70 sagovornika, preko 100 dana i predstavlja jedan od najambicioznijih projekata koji je sufinansiran od strane Saveta za kulturu Grada Niša.

Autorski tim ovog filma je posvetio ovom projektu čitave dve godine: od logističke pripreme i razrade, do tehničke, finansijske i materijalne opremljenosti.

Po premijeri i nekoliko projekcija u Nišu, film je nastavio svoj život prikazivanjem  u drugim gradovima medju kojima su Zaječar, Beograd, Prokuplje, Aleksinac, Pirot kao i učešćem na domaćim i medjunarodnim festivalima. Prikazan je u Splitu na Festivalu mediteranskog filma, Vinkovcima na Dorf-u, Košicama u Slovačkoj, festivalu Grossman u Sloveniji, a sada i u okviru zaječarske gitarijade. Do kraja godine film će uzeti učešće na Jahorina Festu u Sarajevu, Festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu, festivalima u Češkoj, Srbiji i Makedoniji.

Možda vam se svidi i...

1 Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *